Ciberbullying i Bullying, cosa de tots

Era inevitable que en una classe de TIC aplicades al món educatiu no sortís el ciberbullying; el que sí es pot evitar són els casos que van exposar algunes de les companyes sobre les seves històries personals com a víctimes de bullying.

La única diferència que hi ha entre bullying i ciberbullying és el canal a través del qual es realitza l‘acció, mentre que el bullying es realitza de forma presencial, el ciberbullying es realitza a través d’internet (What’s App, xarxes socials,…) i és per aquest motiu que és més difícil de detectar. El que no canvia és el malestar que sent la víctima, del qual tots en som responsables.

I si invertim el temps que dediquem a buscar culpables en buscar solucions? I si comencem per petites accions al nostre voltant que puguin contribuir a la sensibilització i prevenció del fenomen? Fomentar una bona autoestima entre els nens i nenes i educar-los en el respecte per les diferencies és bàsic per a evitar que es produeixi aquest fenomen, igual que fomentar el diàleg per a la resolució dels conflictes que puguin sorgir.

Necessitem unitat i confiança davant de fenomens com aquest. Encara que actualment es treballa més, encara ens queda molt per fer, i també és responsabilitat de tots aquells que treballem amb infants i adolescents fomentar valors com la tolerància i la llibertat que els ajudi a comprendre que les diferències ens fan únics. De la mateixa manera, és igual d’important que sàpiguen que hi ha recursos per aturar-ho i que poden ajudar també a qui ho necessiti.
Quan ocórrer un cas d’assetjament escolar hi ha una cosa que podem fer i que resulta important: implicar als companys que no es pronuncien perquè el seu silenci s’entén, des del punt de vista de l’assetjador, com un gest d’aprovació. Cal, però, que aquesta implicació es faci delicadament; segurament inicialment “en petit comité”, però encoratjant-los a intervenir o opinar si veuen alguna situació d’abús d’un company cap a un altre.

És indispensable que ho comuniquin a un adult (o als que faci falta) per a poder intervenir de forma responsable i evitar que les conseqüències per a la víctima siguin encara més grans.

No podem donar l’esquena a la realitat i ja va dir-ho Nelson Mandela, “L’educació és l’arma més poderosa per canviar el món”, ens ajudes?

{ Irene Rey }