Acompanyament emocional en temps de coronavirus

⭐ Escoltava als mitjans de comunicació com parlaven del retorn de les criatures a les escoles i remarcaven el fet de prioritzar l’ACOMPANYAMENT EMOCIONAL.
.
I això que, inicialment, sonava molt bé, a mida que anaven enumerant totes les mesures de seguretat que calia prendre ja no sonava tant bé, fins i tot deixava de tenir sentit.
.
Em donava la sensació que parlaven d’oferir acompanyament emocional a un infant com qui li ofereix un paquet de retoladors nous.
.
No. Acompanyar emocionalment vol dir que estàs A PROP, al costat, acompanyant.
.
I un bon acompanyament emocional no només vol dir estar allà, també implica CONTACTE FÍSIC.
.
Poder fer i rebre una ABRAÇADA, una CARÍCIA és quelcom de màxima importància per al benestar emocional de tothom, però d’una criatura, que està en ple creixement, ÉS VITAL.
.
Quan un infant rep una mostra d’afecte (consentida, evidentment) creix la seva SEGURETAT i la seva AUTOESTIMA, se sent bé, se sent ESTIMAT, sent que és important, que ÉS ALGÚ que val la pena.
.
La confiança i el benestar emocional d’un infant S’ENFORTEIX quan constata que el seu entorn el rep, l’escolta, el mira, el somriu, li parla, l’acull en el joc i en el grup…
.
Què difícil fer tot això amb mascareta i mantenint la distància.
.
Difícil o… Impossible, diríem, fins i tot.
.
És clar que acompanyar emocionalment també vol dir parlar i escoltar, i això encara ho podem fer virtualment, però fins i tot virtualment és del tot impossible que ens mirin directament als ulls mentre ens somriuen.
.
Ens costa moltíssim imaginar-nos un casal d’estiu de La Nau Espacial en el qual haguem d’anar avisant les criatures que se separin més, que no juguin tant juntes, se’ns trenca el cor.
.
No tenim totes les respostes ni totes les solucions, però creiem que si realment volem fer un bon acompanyament emocional als infants, haurem de tornar a donar-li una volta a tot plegat.
.
I ens encantaria ESCOLTAR-VOS a vosaltres, mestres, monitors, monitores; i també mares i pares.
.
.
Clara Mas Bassas
 LA NAU ESPACIAL
‍‍ Eines per a l’Educació Emocional